Excel’de kullanacağınız ve işinizi kolaylaştıracağını düşündüğümüz birkaç pratik bilgi ve formül

tarafından
462
Excel’de kullanacağınız ve işinizi kolaylaştıracağını düşündüğümüz birkaç pratik bilgi ve formül

Excel’de kullanacağınız ve işinizi kolaylaştıracağını düşündüğümüz birkaç pratik bilgi ve formül paylaşacağız.

1-Metni sütunlara dönüştürme. Tek sütundaki bir metni aradaki boşluklardan ayırarak 2 veya daha fazla sütuna aşağıdaki gibi pratik bir şekilde dönüştürebilirsiniz. Mesela virgüllerden ayırmak isterseniz 3. fotodaki diğer virgül koyabilirsiniz.

2-Sütunları birleştirme. Çok basit bir formülle birden fazla sütunu araya boşluk kısa çizgi, virgül vs. koyarak birleştirebilirsinz. Formüllerin = ile başladığını unutmayın. İlk formülü yazdıktan sonra 3. fotoğraftaki gibi köşedeki noktayı aşağı sürükleyin
3-Formül değerlerini ham metne dönüştürme. Formül sonucunda oluşturduğunuz değerleri ham metne dönüştürmezseniz başka bir excele kopyala/yapıştır yaptığınızda 1. fotodaki gibi saçma bir sonuç alırsınız.
4-Hücre içindeki bütün harfleri küçük yazma. Bunun formülü =KÜÇÜKHARF() formülüdür. Yazmak istediğiniz hücreye bu formülü yazıp parantez içine istediğiniz hücreyi seçin veya yazın A2,B1,C4 gibi. Enter yapın hepsi küçük olacak.
5-Hücre içindeki bütün harfleri büyük yazma. Burda da =BÜYÜKHARF() formülünü kullanabilirsiniz. Parantez içine hangi hücreyi büyük yapmak istiyorsanız o hücrenin kodunu yazmalısınız.
6-Baş harfleri büyük yazma. Eğer bir hücredeki kelimlerin sadece baş harflerini büyük yazma istiyorsanız =YAZIM.DÜZENİ() formülünü kullanabilirsiniz.
7-Sayısal değerleri sayma. Eğer hücreler içinde kaç tane sayısal değer olduğunu öğrenme istiyorsanız =BAĞ_DEĞ_SAY() formülünü kullanabilirsiniz. Fotoğrafta gördüğünüz gibi seçili hücrede 2 tane sayısal veri olduğu için 2 sonucunu aldık
8-Toplama işlemi. Bu işlemi iki farkı şekilde yapabiliriz. Ya =TOPLA() fonksiyonu içine toplanacak bütün hücreleri seçeriz ya da = deyip tek tek hücrelerin arasında + işareti koyabiliriz.

9-Mantıksal sonuç yazdırma. Bir duruma göre belli bir metin yazdırmak için =EĞER fonksiyonu kullanılır. Aşağıda 1. fotoğrafta formül şunu söylüyor. Eğer seçili olan not 50’den büyükse “Geçti” yaz yoksa “Kaldı” yaz

10-Koşula göre sayma. Siz bir hücre topluluğu içerisinde belli ifadelerin geçtiği hücre sayısını bulabilirsiniz. =EĞERSAY formülü 1. fotoğrafta seçili hücrelerde “Geçti” yazan hücreleri bularak bize sınıfı geçenlerin sayısını vermiş oldu.
12-Ortalam alma. Az önceki örnekten yola çıkarak sınıfı geçenlerin puanlarının ortalamasını alabiliriz. Önce geçen kişi sayısını ve puanların toplamını bulup, puanları kişi sayısını bölebilirsiniz
13-Ortalama alma. Eğer bir hücre topluluğunun tamamının ortalamasını almak istiyorsanız =ORTALAMA() fonksiyonunu kullanabilirsiniz.