Çorapla Yatmak Günah Mı – Faydalı Mı – Zararlı Mı?

tarafından
6229
Çorapla Yatmak Günah Mı – Faydalı Mı – Zararlı Mı?
Çorapla Yatmak Günah Mı - Faydalı Mı - Zararlı Mı?

“Çorapla yatmak günah mı?” sorusunu ilk duyduğum zaman beni gülümseten ve aynı zamanda merak uyandıran bir soru oldu. Biraz araştırınca daha farklı yönlerinin de olduğunu gördüm ve bunları sizinle paylaşmaya karar verdim.

  • Ortalama Puan
    0.0

İçerikler Tablosu

“Çorapla yatmak günah mı?” sorusunu ilk duyduğum zaman beni gülümseten ve aynı zamanda merak uyandıran bir soru oldu. Biraz araştırınca daha farklı yönlerinin de olduğunu gördüm ve bunları sizinle paylaşmaya karar verdim.
O yüzden bu yazının konusu “çorapla yatmak” olacak. Kulağa garip gelebilir ama bu konuda farklı araştırmalar ve farklı fikirler var. Gelin hep bilirkte “çorapla yatmak faydalı mı yoksa zararlı mı, çorapla yatmak günah mı” gibi sorulara cevaplar verelim.

Çorapla Yatmak Faydalı Mı?

Çorapla yatmanın bazı faydalarının olduğu söylenmektedir. En çok bilinen faydalarından birkaç tanesini burada görelim:

1-) Ayakları Sıcak Tutar:Özellikle soğuk kış günlerinde ayakları üşüyenler için çorapla yatmak hem ekonomik hem de pratik olması yönüyle ısınmak için güzel bir seçenek olabilir. Eğer üşüyen biriyseniz özellikle de ayaklarınız çok üşüyorsa, yatarken giyeceğiniz bir çorapla ısınmanıza katkı sağlayabilirsiniz.

Bu yöntemi kullananlardan ya da kullanmak isteyenlerdenseniz, “pamuklu, terletmeyen ve ayağınızı sıkmayan” bir çorap tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Böylece çorapla yatmanın muhtemel zararlarının önüne geçilmiş olur.

2- Çabuk Uyumayı Sağladığı Söylenir:Ayaktaki çoraplarla birlikte yatıldığı zaman çoraplar sayesinde vücudun ısısının dengelendiği, ayaklar ısındığı için buradaki damarların genişleyerek beyne uyku sinyalleri gönderdiği ve böylece uykuya daha çabuk geçildiği bilinmektedir. Bu yönüyle giyeceğiniz bir çorap çabuk uyumak için fayda sağlayabilir.

Fakat burada çabuk uyumayı sağlayan tek şeyin çorapla yatmak olmadığının altını çizmek gerektiğini ifade etmeliyim. Uykunuzu engelleyen başka şeyler olabileceği gibi, çabuk uyumanızı sağlayan başka başka etmenler olabilir. Çorapla yatmak çabuk uyumak için etki eden faktörlerden belki bir tanesi olabilir.

3- Cinsel Yaşama Katkı Sağlar!Bana çok ilginç gelen ve şaşırtan bilgilerden bir tanesi de çeşitli internet sitelerinde yer alan bir haber oldu. Haberlere göre, çorapla yatağa giren çiftlerin daha iyi bir cinsel deneyim yaşadıkları ifade edilmektedir. Çorapla yatağa girmenin cinsellikle nasıl bir ilgisi olduğu tartışılabilir fakat böyle bir şey varsa, bu konuda ihtiyaç duyan insanlara faydalı olabilir.

Çorapla Yatmanın Zararları

Çorapla yatmanın yararlarını kısaca açıkladıktan sonra bir de çorapla uyumanın zararları neler olabilir onları inceleyelim.

1-) Kan Akışını Olumsuz Etkiler:Çorapla yatmanın zararlarından ilki olarak, çorap lastiklerinin damarlara baskı yapması sonucu ayak ve ayak bileği çevresindeki kan dolaşımını olumsuz etkilemesini sayabiliriz.

Özellikle ayakta iz bırakabilecek kadar sıkı lastikleri olan bir çorapla yatmak, gece boyunca aynı yerdeki damarlara sürekli baskı yapacağı için, kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir ve böylece ayak morarması, ayak derisinin kuruması gibi ayakta çeşitli zararlara yol açabilir.

(Not: Ayağınızı çok fazla sıkan bir çorabı sadece yatarken değil, gün içerisinde de giymeniz ayağınıza zarar verebilir. Daha rahat bir çorap tercih etmeniz sağlığınız açısından faydalı olacaktır.)

2- Çorapla Uyumak Alzheimer?

Kan dolaşımı her organ için çok önemli olmakla beraber, beyin gibi hassas bir organ için ayrı bir önem arz etmektedir.

“Çorapla uyunduğu zaman vücuttaki kan dolaşımı daha yavaş olacağı için hâliyle beyindeki kan dolaşımı da yavaş olacaktır. Bu da Alzheimer gibi bazı hastalıklara sebep olabilir.” Şeklinde bazı bilgiler vardır. Bu bilginin doğruluk payı elbette olabilir fakat Alzheimer hastalığının tek nedenini çorapla uyumak olarak görmek çok makul olmayacaktır.Çünkü Alzheimer hastalığı çok yönlü gelişen bir hastalıktır ve bunun tek sebebi çorapla yatmak değildir.

3-) Çeşitli Ayak Hastalıklarına Sebep olabilir:Çorapla yattığınızda ayaklarınızın terlemesi muhtemeldir. Böyle bir ayak terlemesi durumunda da, ayağınız yeteri kadar hava alamayacağı için havasız kalacaktır. Bu da ayağınızda çeşitli mantarlar ve hastalıklar meydana gelmesine sebep olabilir. O yüzden dikkatli olmakta yarar vardır.

Ayakları sıkmayan, ayakların hava almasını sağlayan, pamuklu ve terletmeyen çoraplar tercih edilmelidir.

Çorapla Yatmak Günah Mı?

Peşinen söylemek gerekir ki, çorapla yatmanın, uyumanın dinen hiçbir sakıncası yoktur.Çünkü çorap giymek “mübah” bir davranıştır. Yani yapılması durumunda herhangi bir sevap olmayan, kişinin yapıp yapmamakta tamamen serbest olduğu ve terk edilmesi durumunda da herhangi bir günah olmayan bir fiildir.

Bunu bir örnek üzerinde açıklamak daha doğru olacaktır. Örneğin elma yemek mübah bir davranıştır. Kişi elma yediği zaman bir sevap işlemiş olmaz ya da elma yemediği zaman bir günaha girmez. Çorapla uyumak da bunun gibidir. Eğer kişi çorapla uyursa günah işlemiş olmaz ya da çorabını çıkarıp uyursa bundan dolayı bir sevap işlemiş olmaz.

Burada dikkat edilmesi gereken husus çorabın temiz olması gerektiğidir. Ayrıca sağlık için ne gerekiyorsa onun yapılmasıdır.

Hatta bunu bir adım daha ileri götürüp şunları ifade edebilirim. Eğer kişi çok üşüyüp hastalanıyorsa ve üşümemesi için çorap giymesi gerekiyorsa o kişinin çorap giymesi zorunlu olur. Ya da kişi çorapla yattığı zaman ayaklarında hastalıklar oluşuyorsa bu kişinin de çorapla yatması doğru olmayacaktır. Dinen önemli olan şey, sağlığın korunmasıdır.
Çorapla yatma konusunda da önemli olan şey insanların sağlıklı olmaları ve kendilerini hastalıklara karşı korumalarıdır. Çorapla yatmanın ya da çorapsız yatmanın dinen bir hükmü yoktur ve kişinin tercihine kalmış mübah bir davranıştır.

Sonuç Olarak:Çorapla yatmanın bazı faydaları ve zararları diyebileceğimiz şeyleri yukarıda maddeler halinde sıraladık. Bu maddelerdeki açıklamalara uygun olacak şekilde olduğu zaman çorapla yatmak ya da yatmamak tamamen bir tercih meselesine kalıyor.

Ayrıca çorapla uyumanın dinen de bir sakıncası yoktur. O yüzden eğer çorapla uyumak size iyi geliyorsa çorapla uyumalısınız. Eğer çorapsız yatmak sizin için daha iyi geliyorsa çorapsız yatmalısınız. Bu tamamen sizin tercihinize kalmış bir durumdur.

Siz yatarken çorap kullanıyor musunuz? Yorum kısmına yazın lütfen..