İçerikler Tablosu
YouTube SEO nasıl yapılır?
Web sitesi, blog yazıları ve sosyal ağlar üzerinde SEO çalışmaları yapmak içeriklerin sayfa değerini artırırken organik aramalar üzerinden de daha fazla trafik elde edilmesini sağlar. Bu durum Youtube videoları için de geçerlidir. Youtube’a yüklediğiniz videolarda SEO çalışmaları yapmak ve videolarınız hakkında arama motorlarına mümkün olduğunca detaylı bilgi sunmanız, organik olarak videolarınızın daha fazla öne çıkmasına yardımcı olacaktır.
Youtube’un sıralama algoritmasını etkileyen birçok farklı unsur bulunuyor. Bu unsurlara dikkat etmek ve bunları uygulamak videolarınızın sadece Youtube üzerinde değil Google arama sonuçlarında da görünmesine yardımcı olur.
Video başlığı
Video başlığınızı iyi seçmeniz bir hayli önemlidir. Video içeriğinizle ilgili olacak doğru anahtar kelimelere odaklanmanız, hem Youtube hem de Google üzerindeki arama sorgularına yanıt vermenize yardımcı olur. Başlıkta videonun içeriğini açıkça belirtmeniz, kullanıcıların da video hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacağı için tıklanma oranlarına etki edecektir. Video başlıklarınızı 60 karakter veya daha kısa tutmanız da önemli bir detaydır; çünkü çok uzun başlıklar arama sonuçlarında tam olarak görünmeyeceği için video hakkında yeterli bilgi vermeyecektir ve bu da tıklanma oranlarının düşmesine neden olacaktır.
Video açıklaması
Video açıklama bölümünde Youtube 1000 karakterlik bir alan sağlıyor. Bu alanın tamamını kullanmak zorunda değilsiniz; ancak videonuz hakkında bazı bilgileri bu açıklama bölümünde vermeniz, videonuzun daha iyi bir şekilde indekslenmesine ve yan bölümdeki ilgili videolar bölümünde videonuzun gösterilmesine yardımcı olur.
Video açıklamalarında ilk 100 karakter videonun alt bölümünde gösterilmektedir. Sonraki bölüm için “Daha Fazla” göster butonuna tıklanması gerekir. Kullanıcıların dikkatini çekmek ve eyleme çağrı ifadelerini kullanmak için bu ilk 100 karakterlik bölümü kullanmanız ve internet sitenize yönlendirmeleri yapmalısınız. Sonraki bölüm için video ile ilgili kısa bir bilgi veya özet geçerek, anahtar kelimelerinizi kullanabilirsiniz.
Video uzunluğu
Video uzunluğu konusunda Youtube’da belli bir standart bulunmuyor. Burada kullanıcı alışkanlıkları ve yer aldığınız sektör içeriklerinizin uzunluğunda etki edecektir. Youtube uzun video içeriklere daha fazla değer veriyor olsa da takipçilerinizin videolarınızın ne kadarını izlediği de önemli bir nokta oluyor.
Reklam amaçlı videolar hazırlıyorsanız; bu videoların uzunluklarını 30 saniye ile 1 dakika arasında tutmanızda fayda var. Daha uzun videoların reklamlarda geri dönüşümleri düşüş gösterebiliyor.
Farklı amaçlarla bilgilendirici ya da eğlendirici videolar hazırlarken, sektör standartlarına göz atmanız ve video içeriğinizi iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Videoda yeterli bilgi ve detay verebilecekseniz 5 dakikadan uzun videolar hazırlayabilirsiniz. Ancak ipuçları ve günlük bilgi paylaşımı gibi paylaşımlar düzenliyorsunuz daha kısa ve daha çabuk tüketilebilecek video paylaşımları yapabilirsiniz.
Öne çıkan resim
Doğrudan SEO’ya etkisi olmasa da videoya tıklanma oranlarını artıracağı için, videonun öne çıkan resmini de özel olarak belirlemeniz ve seçmeniz gerekmektedir. Videonun ilgi çekici bir bölümünden ekran görüntü alabileceğiniz gibi video için farklı bir öne çıkan resmi kendiniz de hazırlayarak, videonuzu daha dikkat çekici bir hale getirebilirsiniz.
Etikete ve kategori ayarları
Videolarınızı doğru bir şekilde kategorize etmeniz ve doğru etiketlemeniz, videolarınızın doğru bir şekilde indekslenmesine yardımcı olacaktır. Videonuzun ilgili olduğu kategorileri belirterek, Youtube’un videoyu ayrıştırmasına yardımcı olabilirsiniz.
Etiketler bölümünde de video içeriğinde olan konuları belirleyebilir ve anahtar kelimeler kullanarak videonuzun bu anahtar kelimelerle eşleşmesini sağlayabilirsiniz.
Kullanıcı etkileşimi
Youtube üzerindeki sıralamalarda öncelikli faktörlerden biri de kullanıcı etkileşimleri oluyor. Videoların izlenme, yorum, paylaşım ve beğeni sayısı arttıkça videonuzun üst sıralarda veya önerilen videolar bölümünde gösterilme oranı da daha fazla artar. Bu sebeple de videolarınızda etkileşim yaratmanız, yorum yapan kullanıcılara yanıt yazmanız ve videolarınızı daha fazla paylaştırmaya çalışmanız, videolarınızın daha üst sıralarda çıkmasına yardımcı olur.
Farklı platformlarda videolarınızı paylaşın
Kullanıcı etkileşimini artırmak için yapabileceğiniz çalışmalardan biri de mümkün olan tüm platformlarda videolarınızı göstermek olacaktır. Web siteniz üzerinde, diğer sosyal medya hesaplarınızda, içerik pazarlama çalışmaları yaptığınız dijital yayıncıların platformlarında videolarınızı yerleştirmeniz, videolarınızın daha fazla kişiye ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Kaynak: ideasoft