Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

tarafından
638
Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

İçerikler Tablosu

Anahtar Kelime Analizi sürecini açıklamadan önce bu kavramın anlamını açıklamakla başlayalım.

Anahtar kelimeler, kullanıcıların bilgi, ürün veya hizmet aramak için arama motoru kutusuna yazdıkları ifadelerdir. Anahtar kelime araştırması, web sitenizin arama motorunda ilk sayfada çıkmasını istediğiniz anahtar kelimelerin listesini belirlemek için yapılması gereken çalışmadır. Bu yazımızda size en iyi anahtar kelimeleri nasıl bulacağınızı anlatacağız.

Anahtar Kelime Analizi Nedir?

Anahtar kelime analizi SEO nun ilk ve en önemli adımıdır. Bu analizin çıktısı, hedef kitlenizin web sitenize erişmek için arayacağı anahtar kelimelerin bir listesidir. Böyle bir liste elde etmek için web site sahiplerinin, kullanıcılar ve arama motorları arasında nasıl bir iletişim kurulduğunu araştırmaları gerekir.

Anahtar kelime analizimizin bir sonucu olarak: ‘’Kullanıcılar ürün, hizmet ararken veya sorularına yanıt ararken Google’a hangi arama terimlerini yazar ve ne bulmayı umarlar?’’ sorusunun cevabını bulmalıyız. Bu liste ile web sitesi sahipleri, sitelerine daha kaliteli trafik çekecek içerik oluşturabilirler.

Buradaki önemli nokta: Anahtar kelime araştırması asla bitmez. Güncel kalmak için düzenli olarak tekrarlamak şarttır!

Anahtar Kelime Analizi Neden Önemlidir?

Anahtar kelime analizi, hedefimize ulaşmak açısından çok önemlidir. Çünkü kitlenizin arama için hangi terimleri kullanacağını baz alır. Bazen bazı web siteler, ürünlerini tanımlamak için kullanıcının hiç aşina olmadığı kelimeler kullanır. Bu tutarsızlığın bir sonucu olarak müşteriler, bu web siteleri çok yüksek ihtimalle bulamayacaklardır.

İyi bir anahtar kelime analizi, web sitenizin başlıklarında kullanıcının Google’da aradığı kelimelerin aynısını kullanmanızı sağlar. Ayrıca kitlenizin istediği kelimeleri bularak müşterilerinizin sorularını anlayacak ve uygun içerikler üreterek onlara cevap verebileceksiniz.

Anahtar Kelime Analizi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Anahtar kelime analizi, herhangi bir web site için arama motorlarını optimize etmenin ilk adımıdır. Bu yüzden web sitenizin amacına uygun olarak çalışmanın başında genel bir analiz yapmalısınız.

Ayrıca aşağıdaki durumlarda da anahtar kelimeleri analiz etmeniz oldukça faydalı olacaktır:

  • Yeni konu oluşturmak için
  • Yeni içerik fikirleri aramak için
  • Mevcut içeriği optimize etmek için

Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?

Bunu yapmak için 5 adım bulunmaktadır. İlk olarak, işinizin amacını tanımlayın.Daha sonra iş alanınızdaki değerli anahtar kelimeleri bulmak için aşağıda anlattığımız yöntemleri kullanın ve ardından kelimenin zorluk ve rekabetini belirleyin. Ardından kullanıcı aramasının amacını belirleyin ve son olarak her kelime için bir açılış sayfası oluşturun.

1. Misyonunuz Ve Hedefiniz Nedir?

Herhangi bir işe başlamadan önce web sitenizin aşağıdaki sorular ile ilgili hedefini düşünün:

  • Web siteniz ne hakkında?
  • Özel olarak ne oluşturuyorsunuz?
  • Sizi hangi kitle arıyor?
  • Kullanıcılar neden web sitenize geliyor?

Yukarıdaki soruları cevapladığınızda, anahtar kelime analizi stratejinizin ilk ve en önemli adımını atmış olursunuz.

2. Anahtar Kelime Listenizi Oluşturun

Hedeflerinizi belirledikten sonra web siteniz için doğru kelimeleri bulmanız gerekiyor. 

En uygun anahtar kelimeleri seçmek için üç kriter vardır:

  • Anahtar kelime zorluğu
  • Arama oranı
  • Tıklanma oranı

Son iki kriter birlikte ele alınmalıdır. Yani bir kelimenin kabul edilebilir bir arama oranına ve aynı zamanda yüksek bir tıklama oranına sahip olması gerekir. 

Örneğin, bir ‘’SEO eğitim web sitesi’’, ‘’SEO eğitimi’’, ‘’SEO eğitim kursu’’ ve ‘’kapsamlı SEO eğitim kursu 2022’’ olmak üzere dört anahtar kelimeyi hedef olarak alabiliriz. Peki hangi kelime en iyi seçimdir? SEO eğitimi kelimesi yüksek bir arama oranına sahiptir ancak bu kelimeyi arayanlar genellikle ücretsiz SEO eğitimi aramaktadır ve eğitim paketleri satma niyetinde olan bir web sitesi için iyi bir tercih değildir. Kapsamlı bir SEO eğitim kursu uygun gözükebilir ancak arama oranı düşük bir anahtar kelimedir. Sonuç olarak SEO eğitim kursu 2022 kelimesi bu üç kelime arasında en iyi kelimedir. Çünkü hem kabul edilebilir bir arama oranı hem de iyi bir tıklanma oranına sahiptir. Bu araştırmayı yapmak için anahtar kelime araştırma araçlarının yardımına ihtiyacınız bulunmakta.

3. Anahtar Kelimenin Zorluğunu Belirleyin

Uygun anahtar kelime analizi kriterlerinden biri de anahtar kelimelerin rekabet düzeyi ve zorluğudur. Kelimeyi sıralamak için gereken zaman ve para miktarını tahmin edebilmek için anahtar kelimenin ne kadar rekabetçi olduğunu anlamanız ve bu kelimeye zaman ve para harcamanın sizin için uygun maliyetli olup olmayacağını hesaplamanız gerekir.

Anahtar kelimenin zorluk derecesini belirlemek için istediğiniz anahtar kelimeyi Google’da aratın ve Google’da ilk sayfada çıkan web sitelerin kriterlerini analiz etmeye başlayın. Çünkü Google’da ilk sayfada çıkmak için onları yenmeniz gerekiyor.

Rakip Web Siteler için Dikkate Alınması Gereken Maddeler:

  • Siteye yönlendirilen backlinklerin sayısı ve kalitesi
  • İçerik kalitesi
  • Site hızı
  • Web site yaşı
  • Rakip sayfa türü (Açılış Sayfası – Blog – Ana Sayfa – Ürün)
  • Rakip web sitenin uzmanlığı

4. Aramanın Amacını Belirtin

Google’ın amacı kullanıcı için en iyi sonucu mümkün olan en kısa sürede elde etmektir. Bir kelime ararken kullanıcının aklında tam olarak ne olduğunu bilmeniz gerekir.

  • Kullanıcının bir sorusu var ve bir cevap mı arıyor?
  • Belirli bir web siteyi mi arıyor?
  • Bir şey satın alma niyetinde mi?

Kullanıcılar genellikle 3 amaçla bir kelime ararlar:

  • Bilgi almak
  • Belirli bir markaya ulaşmak
  • Satın almadan önce araştırmak

Kullanıcının tam olarak aradıkları sayfayı bulma amacını belirleyin.

5. Doğru anahtar kelime ile açılış sayfaları oluşturun

Anahtar kelime analizindeki bir sonraki adım, anahtar kelime ile ilgili bir açılış sayfası oluşturmaktır. Burada kelimelerin uygun sayfaları hedeflemesi ve  anahtar kelime için yalnızca bir sayfa oluşturması gerektiğini unutmayın. Ayrıca türetilen anahtar kelimeler için blog sayfalarını da kullanabilirsiniz.