Google Search Console Nedir?

tarafından
1911
Google Search Console Nedir?
Google Search Console Nedir?

Bir internet sitesine sahip olan herkesin arama motoru görünürlüğünü artırmak için kullanması gereken araçlardan olan Google Search Console, çeşitli performans ölçümlemeleri için bir araç vazifesi görüyor. Peki, detaylı bir şekilde inceleyecek olursak Google Search Console nedir?

  • Ortalama Puan
    0.0

İçerikler Tablosu

Bir internet sitesine sahip olan herkesin arama motoru görünürlüğünü artırmak için kullanması gereken araçlardan olan Google Search Console, çeşitli performans ölçümlemeleri için bir araç vazifesi görüyor. Peki, detaylı bir şekilde inceleyecek olursak Google Search Console nedir?

Sitenizin Google’a ne kadar uyumlu olduğunu gösteren bu araç, Google tarafından kullanıcılara sunulmuş ücretsiz bir hizmet. Bu anlamda sitenizde var olan sorunları tespit edebilir, yönetebilir ve iyileştirebilirsiniz. Dijital pazarlamacılar ve SEO odaklı çalışanların da başvurduğu bu araç sayesinde Google arama motorundaki performansınızı görüntüleyebilir ve gerekli optimizasyonları yapabilirsiniz.

Search Console Ne İşe Yarar?

Google Search Console, kullanıcılar için pek çok farklı özelliği bir arada sunmaktadır. Bu bağlamda ön plana çıkan özelliği ise web sitelerin bu araç sayesinde dizine eklenebilmesidir. Eğer bir internet siteniz varsa Search Console ile indeksleme yapabilir ve sitenizin dizindeki durumunu kontrol edebilirsiniz. Tamamen ücretsiz bir şekilde sunulan bu hizmettir.

Google Search Console ile elde edebileceğiniz hizmetler şu şekilde sıralanabilir:

  • Googlebot’un tarama yapma konusunda zorlandığı sayfaların tespiti
  • Sitenizin mobil SEO uyumluluğunu ölçme
  • Site haritasını yükleme ve kontrol edebilme
  • Sitenizin linklerinin hangi web sitelerinde paylaşıldığını (backlink) görüntüleme
  • Sitenizin Google’da nasıl aratıldığının takibi
  • Anahtar kelimelerdeki performans analizi
  • Link yapısının denetimi
  • Site bağlantınızın dizin içerisinde nasıl görüneceğini seçme
  • Sayfa yüklenme hızının tespiti
  • Robots.txt dosyasını görüntüleme
  • Sitenizde bulunan SEO hatalarını ayıklama
  • İndekslenmesini istemediğiniz arama sonuçları için URL kaldırma
  • Sitenizin tıklanma oranlarını görüntüleme

Ek olarak, eğer web siteniz Google tarafından herhangi bir ceza almışsa bu cezayı da hizmet dahilinde görüntüleyebilirsiniz.

Google Search Console Üzerinden Hangi Araçlar Kullanılabilir?

Sitenizin organik trafik performansı üzerinde büyük etkisi olan bu aracı kullanabilmek için bilmeniz gereken bazı kavramlar bulunmaktadır.

Ön İzleme: Aracın dashboard’u olan bu sekme; performans, kapsam ve geliştirmeler üzerine istatistikler sunar.

URL Denetimi: Bir sayfanın, Google tarafından dizine eklenip eklenmediğini veya eklenmiş halinin nasıl olduğunu görüntülemeye yarar. Bu sayede istediğiniz bir URL’yi denetleyebilir ve dizine ekleme talebinde bulunabilirsiniz.

Performans: Google arama sonuçlarına göre sitenizin nasıl bir performans gösterdiğine dair önemli metrikleri görebileceğiniz alandır. Bunlar; aramalardaki ortalama konum, görünme sıklığı ve tıklanma oranı gibi özelliklerdir.

Kapsam: Sitenizin dizine eklenmesi sırasında ne tür sorunlarla karşılaştığınızı gösteren bu sekme ile hata tespitini rahatlıkla yapabilirsiniz. Ayrıca hangi sayfalarınızın dizine eklendiğini de inceleyebilirsiniz.

Site Haritaları: Sahip olduğunuz mülkün site haritası için Google’a bilgi verilmesini sağlar. Ek olarak site haritası gönderme geçmişinizi de görüntüleyebilir ve gönderilen bu haritalardaki hataların ne olduğunu tespit edebilirsiniz.

URL Kaldırma: Google Search Console URL kaldırma aracıyla sitenizde bulunan sayfaların Google arama sonuçlarından çıkarılmasını talep edebilirsiniz. Bu sayede, geçici olarak seçtiğiniz sayfaların görünümünü engellenmiş olur.

Mobil Kullanılabilirlik: Sitenizin mobil cihazlarda görüntülenirken nasıl hatalarla karşılaşıldığını rapor eder. Kullanılabilirlik açısından mülkünüzde yer alan sorunları incelemenizi sağlar.

Hız: Sitenizde bulunan sayfaların hız performansının ne kadar yüksek olduğunu gösteren araçtır. Bu sayede gerçek zamanlı kullanım verileri ile kıyaslama yapabilirsiniz.

Bağlantılar: En çok hangi sayfalarınızın bağlantı verdiğini ve kimler tarafından size bağlantı verildiğini görebileceğiniz araçtır.

Ücretsiz Google Search Console Aracını Web Siteniz İçin Neden Kullanmalısınız?

Tüm web siteleri için yapılacak ilk SEO çalışmalarından biri olan Google Search Console, sitenizin Google tarafından tanınmasını sağlar. Eğer kendinizi Google algoritmasına doğru bir şekilde tanıtmazsanız arama sonuçlarında görünürlük açısından sıkıntı çekebilirsiniz. Search Console sayesinde siteniz Google’a kaydolur ve arama motoru botları tarafından daha kolay keşfedilir.

Google Search Console ile sahip olacağınız araç ve raporların sağlayacağı faydalar aşağıdaki gibi olmaktadır:

  • Sitenizin arama verilerini görüntüleme
  • Spam ya da dizine ekleme konusunda karşılaşılan sorunlara dair uyarılar
  • Google tarafından sitenizin taranabildiğine dair onaylama
  • Arama yapan kullanıcıların hangi sorgularla sitenizi bulduğu ve tıklama yaptığı
  • Mobil kullanılabilirliğe yönelik sorunları ortadan kaldırma
  • Hangi sitelerin web sitenize bağlantı verdiğini öğrenme

Google Search Console Aracıyla Hangi Verileri Takip Edebilirsiniz?

Google Search Console ile pek çok veri analizinde bulunabilir ve bunları rapor üzerinden inceleyebilirsiniz. Bu sayede gerekli iyileştirmeleri de hızlı bir şekilde gerçekleştirirsiniz. Performans raporu, kullandığınız anahtar kelimeler ve aşağıdaki metrikler kapsamında zengin bir değerlendirme sonucu sunar.

Toplam Tıklama: Kullanıcıların, Google arama sonuçları arasından web sitenize yönelik yaptığı tıklamaları temsil eder. Eğer siteniz bu sonuçlarda birden fazla görünüyorsa ve tek bir kullanıcı, farklı bağlantıları tıkladıysa hedef site aynı olduğu için tek tıklama olarak sayılır.

Toplam Gösterim: Yapılan arama sonuçlarında görünür olmanız halinde bu, bir gösterim olarak sayılacaktır. Buradaki ölçüm, kullanıcıların bu aramalarda sitenize dair kaç bağlantıyla karşılaştığıdır. Eğer web siteniz arama sonuçları sayfasında birden fazla görünüyorsa tek gösterim olarak kaydedilir.

Tıklama Oranı: Bu metrik; tıklanma sayısının, gösterim sayısına bölümünü temsil eder.

Ortalama Konum: Web sitenizin arama sonuçları içerisinde yer alan en üstteki konumunun raporlanmasıdır. Sayfaya ait en üstteki sonucun ortalama konumu hakkında bilgi veren bu metriğe göre sitenizin; ikinci, dördüncü ve altıncı konum olmak üzere üç konumu varsa konum ikinci olarak belirlenir.

Site Bağlantıları: Sayfa sıralamalarında üste çıkmanıza yardımcı olur. Sahip olduğu iç bağlantılar rapor seçeneği sayesinde en çok dahili bağlantı alan sayfalarınızı öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda, değişiklik yapılması gereken durumlarda sayfalara müdahale etmenizi de sağlar.

Tarama İstatistikleri: Son 90 gün içerisinde kaç sayfanın tarandığını gösterir. Ek olarak indirme boyutu ile indirme süresini de gözlemleyebilirsiniz.

Google Search Console Nasıl Kurulur?

Search Console Mülkü eklemek

Google Search Console’u kullanmak için öncelikle e-ticaret sitenizin araca yüklenmesi gerekir. Bu aşama, mülk ekleme olarak geçer. Üst kısımda bulunan “Özellik ekle” butonuna tıklayabilir ve mülkünüzün adını yazabilirsiniz.

Sitenizi Doğrulamak

Search Console’un doğrulama aracında, pek çok seçenek bulunmaktadır. Genel olarak istenen, HTML dosyası şeklindedir. Diğer doğrulama seçenekleri ise şu şekildedir:

  • Alan adı sağlayıcısı ile giriş yapmak
  • Google Analytics hesabı kullanmak
  • Sitenizin ana sayfasına HTML etiketi eklemek

Google Analytics’e bağlamak

Gerekli doğrulama işlemleri tamamlandıktan sonra Console hesabınızı Analytcis’e bağlayarak iki hesap arasında bilgi paylaşılmasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede, analiz konusunda ortaya daha çok veri çıkar.

Bunun için Analytics’in sol alt köşesinde bulunan çarka (ayarlar) tıklamanız gerekir. Ardından, mülkte yer alan ürün bağlantısı menüsünden tüm ürünleri seçebilir ve Search Console’a tıklayınca tüm mülklerinizin açıldığını görebilirsiniz. Doğru mülkü tercih ettikten sonra uygun olan Google Analytics profilini seçip kaydetmeniz yeterli olacaktır.

Console’a Site Haritası Eklemek

Search Console sayesinde Google botlarının web sitenizin doğru bir şekilde taramasını kolaylaştırmak için XML formatında bir site haritası ekleyebilirsiniz

Search Console’un soldaki menüsünde yer alan “Site Haritaları” sekmesine tıklayın. Ardından web siteniz için oluşturduğunuz site haritasının linkini “Site Haritası URL’i Girin” yazan yere ekleyin ve “gönder” butonuna basın.

Search Console Aracı Üzerinden Yapılabilecek Diğer İşlemler Nelerdir?

Google Search Console paneli üzerinden erişilemeyen ancak bu araç ile yapılabilecek bazı işlemler bulunmaktadır. Bu sayede web siteniz için gerekli olan iyileştirmeleri de sağlayabilirsiniz.

Web Sitenizdeki URL’leri Google’a Göndermek

Seçtiğiniz URL’leri Google’a göndererek bu linklerin Googlebot’lar tarafından taranma durumunu kontrol edebilirsiniz. Sayfalarınızda herhangi bir sorun veya indekstemi durumu olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Bu konuda ayrı bir hizmet sağlayan Google, Search Console üzerinden URL denetimi yapmanıza imkan verir. Yapmanız gereken ise sadece üst tarafta bulunan arama boşluğuna alan adını girmeniz ve enter’lamanız olacaktır. Bu sayede, seçtiğiniz URL ile bağlantılı sayfalarınızda bir değişiklik yapıldıysa ya da bu sayfalar henüz indekslenmemişse dizine eklenmesi için bildirimde bulunmuş olursunuz. Googlebot’lar sayfalarınızı keşfederek Google tarafından daha hızlı fark edilmesini sağlayacaktır.

Engellenen Kaynaklar

Sitenizde “robots.txt” tarafından engellenen sayfaları bu alanda bulabilirsiniz. Ek olarak robots.txt dosyasının içeriği de bu araç sayesinde Google’a bildirilmektedir.

Disavow Tool

Bağlantıları reddetme aracı olan Disavow, sitenizin kalitesini tehdit eden spam bağlantıları ortadan kaldırmaya yarar. Bu araç sayesinde kendi isteğiniz dışında oluşturulan backlink kaynaklarını reddedebilirsiniz. Ancak oldukça gelişmiş bir özellik olan Disavow, çok dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Hatalı kullanım sonucu, Google arama sonuçlarındaki performansınız olumsuz etkilenebilir.

Arama Görünümü

Sitenizin arama sonuçlarında nasıl göründüğünü gösterir. Bu rapor üzerinde etkili olan faktörler ise şu şekildedir:

HTML İyileştirmeleri: Dizine eklenmeyen içeriklerle ilgili bilgi verir. Meta başlık ve açıklamaları hakkında oluşan tüm hataların tespitini yapar.

Yapılandırılmış Veri: Yapısal verilerin sayısının ve ortaya çıkan hataların site yöneticisine aktarıldığı alandır. Oluşan sorunların çözümü için çeşitli önerilerde bulunmaktadır.

Site Bağlantıları: Kullanıcıların web sitesi içerisinde çeşitli iç linkler ile gezinebilmesi konusunu kapsar

Arama Trafiği

Sitenize gelen trafiği lokasyon, anahtar kelime, ortalama konum, gösterim adedi ve tıklanma oranı gibi metriklerden meydana gelen datalarla size sunar.

Manuel İşlemler: Google tarafından web sitenize verilen cezalar gösterilir.

Mobil Kullanılabilirlik: Mobil uyumlu tasarım, bilindiği üzere Google tarafından sıralama ölçütü olarak görülmekte. Bu araç sayesinde mobil kullanım raporunuzu inceleyebilir ve gerekli iyileştirmelerde bulunabilirsiniz.

Search Analytics: Sitenize gelen organik trafiği temsil eder. Ziyaretçilerinizin hangi ülkelerden ya da hangi cihazlardan sitenize giriş yaptığını buradan öğrenebilirsiniz. Ayrıca popüler olan sorguları da gösterir.

Uluslararası Hedefleme: Uluslararası alandaki ziyaretçiler için oluşturulmuş bir araçtır. Web sitesinin hangi ülkeye ait olduğunu Google’a bildirmeye yarar.

Google Dizini

Dizin bölümü ile sitenizde bulunan sayfaların kaçının Google dizininde yer aldığını görebilirsiniz.

URL Kaldır: Google’ın dizine eklemesini istemediğiniz URL’lerin taratıldığı yerdir.

Dizin Kapsamı: Googlebot’un kaç URL’ye erişebildiğini ve dizine eklenen sayfa sayısını gösterir.

Tarama

Bir sayfanın dizine eklenme aşamasından önce mutlaka taranması gerekir. Sitenizde gerçekleşen tüm tarama işlemlerine bu alandan ulaşabilirsiniz. Peki, Google Search Console tarama raporları neyi takip etmenizi sağlar?

Site Haritaları: Site haritasını oluştururken mutlaka XML site haritası şeklinde oluşturmanız gerekir. Google Search Console sayesinde site haritasının yerini Google’a bildirebilirsiniz.

Tarama Hataları: Googlebot tarafından gerçekleştirilen tarama işlemi sırasında ortaya çıkan hataları gösterir. En sık kontrol edilmesi gereken alanlardan biridir.

Robots.txt Test Aracı: Mevcut hataları incelemeye yarar.

Güvenlik Sorunları: Eğer web sitenizde bilgisayarınızın zarara uğrayabileceğine yönelik bir uyarı mesajıyla karşılaşıyorsanız saldırıya uğramış olma ihtimaliniz yüksektir. Bu tip problemlerin çözümü için Console’un “Güvenlik Sorunları” sayfası ziyaret edilmelidir.

URL Denetleme Aracı (Google Gibi Getir): Google, sayfayı tarayıcılardaki gibi inceler ve işler.

URL Parametreleri: Bu parametrelerin çoğu Google tarafından algılanabilse de bazen müdahalede bulunmak gerekebilir. Bunun için bir parametre ekleyebilir ve sayfa içeriğinin değişip değişmediğini kontrol edebilirsiniz.