Kök Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır / Yapılır?

tarafından
3889
Kök Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır / Yapılır?
Kök Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır / Yapılır?

Zencefil çayından istenilen faydanın sağlanması için toz zencefil yerine kök zencefil yani taze zencefil kullanılması önerilmektedir. Böylelikle istenilen etkiyi daha iyi sağlayacaktır. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu da kök zencefili ve bununla yapılan aşağıdaki tarifi vermektedir.

  • Ortalama Puan
    0.0

İçerikler Tablosu

Zencefil çayından istenilen faydanın sağlanması için toz zencefil yerine kök zencefil yani taze zencefil kullanılması önerilmektedir. Böylelikle istenilen etkiyi daha iyi sağlayacaktır.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu da kök zencefili ve bununla yapılan aşağıdaki tarifi vermektedir.

Sade Zencefil Çayı Yapılışı:

Kaynamakta olan yaklaşık 1,5 su bardağı suyun içerisine yaklaşık 4-5 g kök zencefilin kabuğu soyularak ya da soyulmadan atılır. (Buradaki ölçüyü yaklaşık olarak 1 TL’lik metal para büyüklüğünü baz alarak hesap edebilirsiniz. Eğer bir bardaklık zencefil çayı yapacaksanız bir adet zencefil dilimi atmanız yeterli olacaktır. Eğer 3-4 bardaklık yapacaksanız da bu ölçüye doğru orantılı olarak 3-4 tane zencefil dilimi atabilirsiniz.)
Yaklaşık 5 dakika kadar kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve dinlenmeye bırakılır. Ortalama 10 dakika kadar hem demlenir ve dinlenir hem de sıcaklığı çıkar. Daha sonra süzülerek bardağa alınır ve tüketilir.
Tadı biraz sert olacağı için içimi zor olabilir. Dilerseniz mevcut haliyle tüketebilir dilerseniz de yumuşatmak için biraz limon sıkılarak ya da bal ile karıştırılarak içebilirsiniz.

Portakallı ve Limonlu Zencefil Çayı Yapılışı:

Malzemeler:Yarım portakalYarım limonBir parça kök zencefil (bir başparmaktan biraz daha büyük miktarda)3 su bardağı su
Yapılışı:Yarım portakal ve limon iyice yıkanıp kabukları ile birlikte ince ince dilimlenir ve bir demliğe alınır. Kök zencefilin kabukları soyulur ve ince ince dilimlenir. (İsterseniz zencefili rendeleyerek daha küçük hale getirebilirsiniz.) Dilimlenen ya da rendelenen zencefil de demliğin içerisine alınır.
Başka bir kapta kaynamakta olan 3 su bardağı su demliğe dökülür. Zencefil, limon ve portakalın özlerinin suya geçmesi için 10 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Daha sonra karışım süzülür ve bardaklara dökülerek servis edilir.


Toz Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır / Yapılır?

Toz zencefil çayının hazırlanması da kök zencefil çayının hazırlanmasına benzemektedir.Kaynamış olan 1 su bardağı sıcak suyun içerisinde yarım çay kaşığı kadar toz zencefil atılır ve karıştırılır. Karışımın demlenmesi için yaklaşık 5 dakika bekletilir ve ılık bir şekilde içilir.Yine tadını yumuşatmak için birkaç damla limon ya da birkaç kaşık bal ilave ederek de tüketebilirsiniz.
Toz zencefil ile çay hazırlarken zencefil oranına dikkat etmeniz gerekmektedir. Zira toz haline olan zencefil daha yoğun olacağı için fazla kullanımı hem çayın tadının daha sert ve acı olmasına sebep olabilir hem de istenmeyen bazı yan etkilere sebep olabilir. O yüzden yarım çay kaşığı oranını çok fazla geçmemeye dikkat etmelisiniz.

Zencefil Çayı Hakkında Sizin Yorumunuz Nedir?
Zencefil çayı kullanıyorsanız lütfen yorum kısmına görüşlerinizi belirtiniz. Faydasını görüyor musunuz, hangi hastalığınıza iyi geliyor, zencefil çayından memnun musunuz? Buna benzer soruların cevaplarını ve görüşlerinizi bizimle paylaşarak bu yayının gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Sağlıkla kalın..