WordPress site kurulumu sonrası yapılacaklar

tarafından
202
WordPress site kurulumu sonrası yapılacaklar

İçerikler Tablosu

1.WordPress’i kullanmayı profesyonel olarak öğrenin

Gerçek bir profesyonelden iyi bir WordPress eğitimi alarak WordPress’in temellerini öğrenmekle işe başlayın. WordPress kısayolları, WordPress Gutenberg ve blokların kullanımı, WordPress eklenti yönetimi, WordPress admin paneli ve özelliklerini detaylı olarak öğrenin. Bir çok kişi yüzeysel olarak birkaç blog yazısı veya video izledikten sonra temel WordPress eğitimi, kısayolların kullanımı ve pratik yapmayı önemsemez. Halbuki WordPress panelinde ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar iyi öğrenirsiniz. Gutenberg bloklarına aşina oldukça içerik kaliteniz artar. Tasarım özellikleriniz gelişir. Temel WordPress eğitimleri ile kısa yollarınız iyice yerleşir. Bununla ilgili Yoast WordPress temel eğitimi Godady WordPress 101 eğitimi ve WP Beginner’ın 1 haftada WordPress temel eğitimleri serisini izleyebilirsiniz.

2.WordPress ücretsizdir ancak %100 değil.

Dünya üzerinden her 1000 siteden 350 tanesi WordPress’tir. Bu kadar profesyonel web tasarım özelliklerine sahip içerik yönetim sisteminin açık kaynak kodlu ve ücretsiz olması muhteşemdir. Ancak unutmayın her içerik yönetim sisteminde olduğu gibi WordPress’te de domain-alan adını kendiniz alırsınız. Bunun dışında Ghost vb. CMS’lerden farklı olarak hosting yani barındırma hizmetini de kendiniz satın alırsınız. Eğer .wordpress uzantılı domain seçerseniz kendinize ait olmayan .wordpress uzantılı ücretsiz domainde içerik yayınlamaya başlayabilirsiniz.

3.WordPress Topluluklarından nasıl yardım alacağınızı öğrenin

WordPress yardım forumu ve WordPress destek merkezinden her zaman yardım alabilirsiniz. Bu platformalardan nasıl yardım alacağınızı bilirseniz birçok WordPress problemi kendiniz çözebilirsiniz.

4.WordPress default içerikleri silmeyi unutmayın

WordPress’i ilk kurduğunuzda ‘Hello World’ “Merhaba Dünya” ve a ‘Sample Page’ “Örnek Sayfa” içeriklerini otomatik WordPress sizler için oluşturur. Silmediğiniz takdirde sitenizde index oluşturur.

5.Kopyala+Yapıştır ile biçimlendirilmiş metin ve resim eklemeyin

Bir siteden metin veya resim alıntı yapacağınızda mouse ile seçip direk WordPress’e yapıştırdığıızda renk, font, biçim özellikleri eğer resim varsa url’si ile birlikte alır. Bu nedenle fare imleci ile seçip sağ tıkla dedikten sonra biçimlendirme olmadan kopyala seçeneği ve biçimlendirme olmadan yapıştır seçeneklerini kullanabilirsiniz. Yada metni yeni notepad sayfasına yapıştırıp oradan kopyalayabilirsiniz.

6.WordPress güncellemelerini geciktirmeden yapın

Bu güncellemeleri almak gerçekten önemlidir. Geçtiğimiz haftalarda yaşanan Woocommerce güvenlik açığı sonrası hemen önlem alınması ve woocommerce eklentisinde güvenlik açığı güncellemeleri bize eklenti, tema ve WordPress güncellemelerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

7.Az eklenti her zaman iyidir.

WordPress eklenti kütüphanesinde 50 binden fazla eklenti bulunur. Eklentiler yapabileceklerinizi arttırırken 3 önemli sorun ortaya çıkarıyor.

A. Her bir eklenti siteyi biraz daha yavaşlatıyor.
B. Her yeni eklenti güvenlik riski demek oluyor.
C. Eklentiler arttıkça güncelleme, takibi zorlaşıyor.

8.Child tema kullanmak önemlidir.

Sitenizde sık değişiklik yapıyorsanız mutlaka child tema kullanmanızı tavsiye ederiz. Child tema ile siteniz değişikliklerden etkilenmediği gibi ilk testleri child temanız üzerinde test edebilirsiniz. Ayrıca sitenizde yaptığınız onlarca değişikliğin heba olup gitmesini önlemiş olursunuz. Child tema ve kullanımı ile ilgili Yoast ve Kinsta’nın güzel rehberleri bulunuyor. Göz atmanızı tavsiye ederim.

9.İçerikleri doğru bir şekilde silin.

Elbette WordPress te kullanmadığınız veya silmek istediğiniz içerikler olabilir. Bunları kaldırabilirsiniz. Ancak bu içerikleri silerken doğru bir şekilde kaldırmalısınız. Aksi halde 404 hataları sitenizde kalıcı hasarlara yol açabilir Google ve arama motorları indekslerinizi etkileyebilir. Buna yol açmamak için Yoast Premium veya redirection url eklentisi kullanabilirsiniz.

10.Kalıcı bağlantıları değiştirin

WordPress’te bildiğiniz gibi WordPress Admin Panel >> Ayarlar >> Kalıcı Bağlantılar kısmından kalıcı bağlantıları istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Ancak bunu siteyi açtıktan hemen sonra değiştirmenizi ardından bu kısımda çok fazla değişiklik yapmamanızı öneririz. Burada yapacağınız her değişiklik tüm site url’lerinizi etkileyecektir. Eski url ile arama motorları ve sosyal medyadan sitenize gelen kullanıcılar hata mesajı ile karşılaşacaktır. Eğer değişiklik yapacaksanız da bunu Google ve arama motorlarına bildirmelisiniz. WordPress url değiştirirken genelde en çok kullanılan ve en doğru seçim /%postname%/ şeklinde olandır. Eğer haber sitesiyseniz tarih bazlı olan /%year%/%monthnum%/%day%/%postname%/ kalıcı bağlantıları da tercih edebilirsiniz.